måndag 2 februari 2009

Jacob Dahlin

Jakob Dahlin

Jacob Dahlin föddes den 13 maj 1952 i Västra Sönnarslöv, Kristianstads län i Skåne. Han avled den 10 oktober 1991 av sjukdomen aids. Samma år som han dog föddes ett nytt Ryssland. Sovjetunionen upplöstes och det ryska folket gick till val.
Jacob Dahlin var programledare i både radio och TV. Han fick sitt genombrott i början av 1980-talet med radioprogrammet Galaxen och under samma år var han även verksam som programledare i TV för program som Jacobs stege och Caramba. När Jacob Dahlin tittade i en krogguide över New York hittade han namnet Galaxen och använde det i radioprogrammet. Jacob Dahlin har fått pris av både expressen och aftonbladet för radioprogrammet Galaxen.
Jacobs stege var ett svenskt underhållningsprogram som hade premiär den 12 oktober 1985 och sändes fram till 1988.

När han skulle göra uppföljaren till Jacobs stege letade han fram samma krogguide som han hittade namnet Galaxen i och då hittade namnet Caramba. Det kombinerade aktualitets- och underhållningsprogrammet Caramba gjorde han med Annika Hagström och det sändes mellan 1989-1991.

Jacob Dahlin hade studerat ryska och rapporterade gärna företeelser inom rysk kultur. Han kunde prata flytande ryska. Med programmet Jacobs stege åkte han till Moskva och sände programmet därifrån. Jacobs stege var ett begrepp först för svenska tittare och senare också för ryska. Två gånger har Jacobs stege publicerats i Moskva.
Många inspirerades av Jacob Dahlins sätt att göra tv-underhållning. Alla de stora kom till Jacob Dahlins program. Diana Ross, Tina Turner Donna Summer, Mick Jagger, Cher, Rod Stewart, Boy George. Det såg så enkelt och självklart ut när stjärnorna satt där i svensk tv och skålade, men det bakom låg ett envetet journalistiskt arbete.

Ibland förargar Jacob Dahlin men han är aldrig ointressant och som intervjuare är han påläst och repliksnabb. 1973 hörde han en dag ett radioprogram om rysk pop och han tyckte det var undermåligt. Sveriges Radios Bo Rehnberg svarade till det klagomålet att han skulle göra ett program som var bättre. Det gjorde Jacob Dahlin med programmet Nöjesnytt från Sovjet 1975-1980. Jacob Dahlin skålade med champagne i rutan och gav champagnesippandet ett nytt ansikte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar